Luft til luft - luft til vann

Varmepumper

Det finnes flere typer varmepumper, men i Norge er de vanligste typene luft-til-luft varmepumper og luft-til-vann varmepumper, der begge henter energien fra uteluften.
Energisparing og ‘supersterk’ oppvarming. 

En varmepumpe kan lønne seg allerede fra første dagen

Fra øyeblikket varmepumpen er installert, begynner du å spare penger !!!! Ja, en god faktisk kan det lønne seg å låne penger dersom man trenger finansiering.

Stadig flere norske hjem har oppdaget fordelene med en effektiv varmepumpe. For de fleste vil en slik investering være lønnsom.

Det finnes  forskjellige typer av de vanligste varmepumpene;
Luft-til-vann varmepumpe, Væske til vann varmepumpe, Bergvarme,  Jordvarme,  Ventilasjon eller avtrekksvarmepumpe.

Den mest populære varianten i Norge er luft/luft-, luft/vann,- og væske/vann-varmepumper. Kort fortalt er luft/luft-varmepumpen den med lavest varmeytelse og også de laveste prisene. Denne egner seg for deg som har elektrisk oppvarming fra før. Nyere varmepumpemodeller kan hente ut varme fra luften ute helt ned til ca -25 °C. På de kaldeste dagene i løpet av vinteren er det ofte behov for en annen varmekilde i tillegg. Luft/vann- og væske/vann-varmepumpene passer for deg som allerede har vannbåren varme i boligen, og varmer også opp tappevann hjemme. De to sistnevnte vil være en større investering enn luft/luft-varmepumpen, som også er den vanligste i norske boliger.

Det er mange faktorer som påvirker hvor stor energibesparelsen blir. Antall kvadratmeter som skal varmes opp av varmepumpen og hvor godt huset er isolert. Men de fleste utregninger viser at man får et positivt regnestykke. Hendriks kan gi deg råd om hvilken varmepumpe som passer best for din situasjon.

Du kan da be om et tilbud fra Hendriks as og avgjøre om det passer dine behov.

Ofte stilte spørsmål

Er en varmepumpe energieffektiv?

Varmer du opp huset ditt med strøm gjennom elektrisk gulvvarme eller panelovner, leveres 1 kW og du får 1 kW. Den er ikke særlig energieffektiv. Varmepumpeteknologien bruker 1 kW strøm og henter energi fra for eksempel uteluft, jord, sjø eller stein og omdanner dette til maksimalt 5 kW. Vi henter med andre ord ut mer energi enn vi legger inn, og boligen blir mer energieffektiv. Og en varmepumpe gir boligen din en bedre karakter. Skal du selge eller leie en eiendom større enn 50 m2, må den ha energimerke. En god varmepumpe gir høyere pris og høyere markedsverdi.

Gir varmepumper et bedre inneklima?

Oppvarming med varmepumpe regnes som det beste for inneklimaet. Du slipper utslipp fra oppvarming, brente partikler fra panelovner og du kan få lavere temperatur i boligen, noe som er viktig for allergikere. Et godt inneklima er viktig for helse, trivsel og læringsevne. Dårlig inneklima kan føre til redusert funksjon og livskvalitet. Et godt inneklima er spesielt viktig for alle som lider av astma, allergier eller overfølsomhet. Et dårlig inneklima kan forverre astma, allergier eller andre følsomheter. Forekomsten av disse sykdommene er økende og forskning viser at årsakene til økningen i økende grad kan knyttes til blant annet dårlig inneklima. Selv personer uten kjente allergier eller sensitiviteter kan bli mer eller mindre syke av å leve i et dårlig inneklima.

Kan en varmepumpe brukes til kjøling om sommeren?

Den store fordelen med varmepumpen er at den kan brukes både vinter og sommer til henholdsvis oppvarming og kjøling. Å bruke varmepumpen til kjøling har flere fordeler: Mye mer effektiv kjøling enn vifte (viften beveger seg bare på luft, den kjøler ikke) Med en varmepumpe gjør du en innsats for miljøet Bruker mindre energi enn vanlig klimaanlegg Avkjøling med varmepumpe koster ofte mindre enn mange tror

Hva er forventet levetid for en varmepumpe?

Varmepumper har generelt en levetid på ca 12-15 år. Og en varmepumpe forlenger levetiden med riktig vedlikehold. Det betyr at filteret rengjøres og skiftes jevnlig, og at varmepumpen får service annethvert år. Med riktig vedlikehold kan du sørge for at varmepumpen din yter så godt som mulig så lenge som mulig. Tips: Ta en vedlikeholdskontrakt med Hendriks as. For å beskytte utedelen til varmepumpen mot løv, snø og andre ting som kan forårsake skade, kan du ha et varmepumpehus.

Hvor er en varmepumpe installert?

Det er 3 alternativer for installasjon av varmepumpe. Vegg, gulv eller tak. Går du for luft til luft eller luft til vann, må du bestemme deg ganske tidlig i kjøpsprosessen om du vil ha en gulvmodell eller en veggmodell. De fleste velger en veggmontert modell, men det er også de som ikke har denne muligheten på grunn av plassen på veggen. Den må ha nok plass og kan derfor ikke henges noe sted. Du kan også velge takvarmepumpe, men dette er mest vanlig med ventilasjons- eller avtrekksvarmepumper.

Hvordan betjener jeg varmepumpen min?

En fjernkontroll følger med varmepumpen din. I tillegg er nesten alle nye modeller utstyrt med en WiFi-enhet. Du kan kontrollere og overvåke varmepumpen din fra hvor som helst i verden med en personlig app. Varmepumper har mange muligheter for styring, som feriemodus, nattreduksjon, ekstra varmtvannsproduksjon i enkelte perioder, styring av ekstra energikilder som solenergi og kjele, styring av svømmebasseng med mer. De ulike funksjonene er forskjellige fra leverandør til leverandør.

Handlekurv